به گزارش خبرنگارحمیدیانیوز؛ سید محمد رستگاری مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی یزد در جمع خبرنگاران با اشاره به ثبت یزد، به عنوان شهر جهانی زیورآلات سنتی در اردیبهشتماه سال جاری، افزود: روز ۲۰ خردادماه همزمان با روز جهانی صنایعدستی در مراسمی که با حضور وزیر میراثفرهنگی گردشگری و صنایعدستی و معاون صنایعدستی کشور، رئیس و اعضای شورای جهانی صنایعدستی و میهمانان ملی و بینالمللی برگزار میشود، لوح ثبت یزد به عنوان شهر جهانی زیورآلات سنتی رونمایی و اهداء میشود.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه ثبت جهانی یزد به عنوان شهر جهانی زیورآلات سنتی متعلق به همه آحاد مردم است، یک جشن بزرگ مردمی با حضور خواننده مطرح کشوری، در ایام منتهی به عید سعید غدیر خم در محل نمایشگاه بینالمللی یزد برگزار میشود.
با برگزاری این رویداد بینالمللی در روز جهانی صنایعدستی امسال، یزد پررنگتر از همیشه در عرصه صنایعدستی کشور میدرخشد و به جهانیان و علاقهمندان صنایعدستی معرفی خواهد شد.
جلالی معاون وزیر میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی نیز ضمن تبریک دهه امامت و ولایت گفت: همگرایی و همجوشی بین هنرمندان صنایع دستی ستودنی است ثبت های جهانی یک مسئولیت بزرگ بر دوش مسئولان گذاشته تا هر چه بهتر وظایف خود را در قبال تاریخ، فرهنگ و هنر یزد جهانی انجام دهیم.
وی افزود: میراث فرهنگی داشته های ملی کشور است همین صنایع دستی و تولید کنندگان هنر صنعت هستند که هنر های سنتی را حفظ کردند.
معاون وزیر میراث فرهنگی گفت باید یک نگاه جامع به صنایع دستی یزد داشته باشیم و معنا سازی کنیم.
جلالی با اشاره به نقش مهم دستگاهها در توسعه هنرهای سنتی ادامه داد: شهرداریها میتوانند نقش مهمی در هویت، فرهنگها و مبلمان شهری داشته باشد.
وی با اشاره به اتصال دانشگاه و هنر گفت: میراث فرهنگی با تفاهم نامههای همکاری با دانشگاههای آزاد و علم و هنر در حوزه هنرهای سنتی همکاری و ارتباط خوبی برقرار کرده است و کاربردی عمل کرده است.
جلالی با اشاره به به حکمرانی دادهها گفت: دادههایی که پراکنده است باید به گزاره تبدیل شود هنرمندان هنرهای سنتی باید از پوسته سنتی کسب و کار خارج شوند و به نظام شفاف سازی بپیوندند و کد یکتا در یافت کنند.
وی از تدوین سند توسعه صنایعدستی و اتصال آن به منابع اعتباری خبر داد و گفت: سیاست وزارتخانه، واگذاری امور به تشکلها و کاهش تصدیگری است.
جلالی همچنین از هدفگذاری بازارهای کشورهای حاشیه خلیجفارس و خزر برای معرفی صنایعدستی ایران خبر داد و به نمایشگاه ۱۰۳ غرفهای صنایعدستی در سلیمانیه عراق اشاره کرد که با حضور هنرمندان یزدی برگزار شد.
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی کشور بر ضرورت حمایت معنادار از هنرمندان تأکید کرد و گفت: آموزش صنایعدستی به دانشگاهها و هنرمندان درجه یک واگذار میشود و بخش خصوصی میتواند در این حوزه ورود کند.
صنایع دستی از ارزش افزوده معاف است
جلالی بیان کرد: صنایع دستی از ارزش افزوده معاف است هنرمندان صنایع دستی باید زنجیره تولید تا فروش را ثبت کنند و با در یافت کد از پرداخت مالیات معاف شوند.
وی با اشاه به بیمه هنرمندان افزود: هشت هزار هنرمند صنایع دستی در کشور بیمه شدند. افزایش نرخی که برای بیمه اتفاق افتاده مبتنی بر دهک بندی است.
جلالی گفت: جدا سازی بین هنرمند، صنعتگر و بازرگان را در معافیتها و حمایتها متفاوت است و باید دیده شود. باید نگاه جدیدی به هنرهای سنتی داشته باشیم و پیشرفت کنیم.
وی با اشاره جایگاه وظرفیت هنر یزد جهانی گفت: باید بررسی کنیم که هنر سنتی هنرمندان یزدی در استانها همجوار در چه جایگاهی قرار دارد تا چه اندازه تبلیغ شده است.
جلالی ادامه داد: پرچم یزدیها در حوزه صنایع دستی در کشورهای مختلف بالا است صنایع دستی در خانههای سنتی یزد باید برند سازی شود.
وی با اشاره به آموزش صنایع دستی به کودکان و دانش آموزان گفت: صنایع دستی کودک کار ندارد کودک خلاق دارد که با حمایت همه دستگاههای مسئول این هنر توسعه مییابد.
جلالی با اشاره به هویت هنر سنتی یزد افزود: هنر سنی و صنایع دستی توجه همه دستگاهها را میطلبند، ما موظفیم همگرایی و منابع فردی و بخشی در خدمت منافع ملی قرار بگیرد اصالتها و خلاقیتها حفظ میشود. نوری زاده گفت:باید قوانین صنایع دستی به روز رسانی شود تا اقتصاد هنر هم رونق یابد.
سید مهدی طلایی مقدم معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری یزد نیز در این نشست گفت: با تلاش هنرمندان هنر سنتی زیورآلات سنتی و صنایع دستی شرایطی فراهم شد تا همه هنرمندان این موفقیت بزرگ برسند و یزد، شهر جهانی زیورآلات سنتی شد.
وی با اشاره به اعتبار و ارتباط هنر صنعت دیروز و امروز صنایع دستی یزد افزود: مهمترین مطلبی که میراث جهانی کرد اعتبار یزدی ها بود این اعتبار سبب شده در سراسر کشور به یزد جهانی اعتماد کنند.
وی گفت: برنامههای آینده ما برای زیورآلات تقویت زیرساختهای گردشگری مرتبط با صنایعدستی، حمایت از هنرمندان و صنعتگران محلی، توسعه بازارهای ملی و بینالمللی برای زیورآلات سنتی یزد و کاهش بوروکراسی اداری برای تسریع در اجرای پروژهها است.
طلایی مقدم از هنرمندان، اصحاب رسانه و فعالان میراث فرهنگی تشکر کرد و گفت: این موفقیت، دستاوردی جمعی است و انشاءالله با همکاری همه ذینفعان، شاهد رشد بیشتر صنایعدستی و گردشگری در استان خواهیم بود.
بازار یزد یک دانشگاه بینالمللی است
اسماعیل دهستانی معاون سیاسی امنیتی اجتماعی استاندار یزد نیز در این نشست گفت: سرزمین یزد به صفات ویژه شهرت دارد زمانی که شهر یزد جهانی شد یزدی ها توانستند با خلق آثار هنرمندی یزد و انصاف یزدی ها را در بازار به نمایش بگذارند.
وی افزود: ما توانستیم بازار یزد را به عنوان یکی از افتخارات خود داشته باشیم به این جهت که بالاتر از اعتبار یزد بوده و است بازاریزد مملو از اعتماد است، اعتماد مشتریان کسبه و مردم یزد زبان است و بازار یزد یک دانشگاه بینالمللی است.
دهستانی با اشاره به فرهنگ و تاریخ یزد در هم آمیخته است ادامه داد: محلات شهر یزد بهم پیوسته است، محلاتی که مردم این شهر در حفظ فرهنگ شهر نقش اساسی داشتند. به طوری که از این حیاط منازل یزدی ها فرهنگ مذهبی برآمد و امروز یزد را مفتخر کرد به حسینیه ایران، همه این ها از هنر مندی، فرهنگ افتخار یزدی هاست.
وی افزود: اگر یزد راکار آفرینی و صنعت بدانیم صنایع دستی در آن نهفته است اگر به صنایع دستی یزد بپردازیم یک سفیر فرهنگی خواهیم داشت صنایع دستی که به کشور هایی دیگر صادر می شود یک نماد فرهنگی از شهر جهانی یزد صاد می شود.
نباید از هویت یزد فاصله بگیریم
دهستانی با اشاره به اینکه باید به بحث فرهنگی به خوبی بپردازیم،گفت: نباید از هویت یزد فاصله بگیریم بحث رویداد محوری یزد ، یزدبه به لحاظ هویتی و فرهنگی و تاریخی و جهانی می تواند شهره شود در برگزاری رویدادها، رویداد کوچه های دوستی یزد، حسینیه ها و روضه های خانگی رنگ بوی حسینی دارد بنابر این در چنین رویدادهایی باید به هویت ها در یزد به بهترین نحو پرداخته شود.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار یزد با تأکید بر نقش صنایعدستی به عنوان سفیر فرهنگی ایران، خواستار توجه بیشتر به بستهبندی، بازاریابی و استفاده از ابزارهای نوین تجارت شد و تصریح کرد: صنایعدستی تنها یک کالا نیست، بلکه هویت و فرهنگ ماست. باید از این ظرفیت در رویدادهای بینالمللی و به عنوان هدایای رسمی استفاده کنیم.
وی بیان کرد: با هدف حمایت به کارگاه ها و راهن اندازی بازارچههای صنایع دستی به این موضوع کمک کنیم مجموعه وزارتخانه کمک کند تا دینِ خود را به هنرمندان یزدی ادا کنیم.
دهستانی از وزارتخانههای مرتبط خواست تا با حمایت جدی از صنایعدستی یزد، زمینه کاربردی سازی، ارتقای ارزش افزوده و توسعه بازارهای بینالمللی را فراهم کنند و گفت: هنرمندان یزدی وظیفه خود را انجام دادهاند؛ حالا نوبت حاکمیت است که از این هنر فاخر پشتیبانی کند.
توجه به هنر های فاخر کاربردی، بازار یابی، استفاده از ابزارها و برنامه های مهم برای تجارت هنر صنعت هنرمندان یزدی در کنار همه رویدادها، تبلیغ و فروش صنایع دستی یزد، توجه به افزایش تولید و اشتغالزایی هنر های سنتی از موضوعاتی بود که در این نشست به آن پرداخته شد.
یزدی ها از قدیم در حرفه زرگری و شیوه استخراج طلا تبحر خاصی داشتند تا جایی که استانهای دیگر برای قالبگیری، طلای خود را به یزد می آوردند و از گذشته زرگری، یک فعالیت شاخص اقتصادی در یزد بوده است.
صنعت ساخت زیورآلات در شهر جهانی یزد دارای پیشینهای طولانی است و حدود ۶۰۰ سال قدمت دارد.